Quick start supervisor

Created by Cindy Rossi, Modified on Thu, 13 Aug, 2020 at 12:22 PM by Cindy Rossi

Welkom bij Medbook!


Welkom bij Medbook! Als je deze gids leest, ben je een supervisor of stagemeester, die assistenten in opleiding opvolgt of begeleidt in een universitair of perifeer ziekenhuis. In deze gids overlopen we kort wat dat concreet met zich meebrengt. 



Wat is Medbook nu eigenlijk?

Medbook is een online portfolio waarin assistenten een neerslag maken van hun dagelijkse ingrepen, technische prestaties, bijgewoonde cursussen, presentaties, enz. Op basis van die data bouwen de assistenten een dossier voor het behalen van hun beroepserkenning en hun ManaMa.

Waarom Medbook?

Onderzoek* toont aan dat een online portfolio veel potentieel heeft om het leerproces van de assistent te ondersteunen. Dat potentieel kan alleen gerealiseerd worden als het portfolio regelmatig en accuraat bijgehouden wordt. De realiteit is dat een gemiddelde dag op de werkvloer maar weinig vrije minuten toelaat om alles grondig te registreren. Daarom biedt Medbook een online platform en app aan, zodat de assistent zo eenvoudig mogelijk, en zo betrouwbaar mogelijk een accuraat portfolio kan bijhouden.


*Driessen, E. W., & Overeem, K. (2013). Mentoring. In K. Walsh (Ed.), Oxford textbook of medical education (pp. 265–284). London: Oxford University Press.


En wat betekent dat voor mij als supervisor?



Een tweede belangrijke pijler van een zinvol portfolio is mentoring. Zonder feedback is een portfolio meer een hindernis dan een hulpmiddel voor de assistent. Voor die feedback komt de assistent uiteraard bij u als supervisor terecht. Maar er is geen enkele supervisor die zomaar de tijd heeft om een heel verslag neer te pennen voor elke assistent, en dat dan stap voor stap te overlopen. Daarom legt Medbook het initiatief consequent bij de assistent. De assistent bewaakt zelf de planning en frequentie van zijn of haar beoordelingen, en voert zelf het beoordelingsformulier in Medbook in. De supervisor hoeft dan enkel nog de beoordeling in Medbook te overlopen, eventueel aan te passen, en te valideren.


Op de volgende pagina’s van deze gids zullen we tonen hoe dat proces verloopt.

Was this article helpful?

That’s Great!

Thank you for your feedback

Sorry! We couldn't be helpful

Thank you for your feedback

Let us know how can we improve this article!

Select at least one of the reasons
CAPTCHA verification is required.

Feedback sent

We appreciate your effort and will try to fix the article